kananmunatiedotus_vas

Pidän kananmunista. Montako kananmunaa voin syödä?

Kananmuna kuuluu osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole määritelty rajoituksia kananmunien syömisestä. Ruokavalion terveellisyys on aina kokonaisuudesta kiinni. Terve ihminen voi syödä kananmunan päivässä.

Kananmunaa pidetään hyvänä proteiinin lähteenä. Mitä muita ravintoaineita kananmunasta saadaan?

Kananmuna sisältää paljon proteiinia, mutta energiaa vain tuoremehulasillisen verran! Kananmunassa on lähes kaikkea, mitä ihminen tarvitse, C-vitamiinia ja kuitua lukuunottamatta. Lisätietoa löytyy kananmunan ravintoaineet -sivulta.

Miten kananmunia tulisi säilyttää kotona?

Kananmunat säilyvät paraihen omassa pakkauksessaan, viileä- tai jääkaapissa, tylppä pää ylöspäin säilytettynä. Lämpötilan vaihtelut heikentävät kananmunien säilyvyyttä.

Joskus ruuanvalmistuksessa tarvitaan vain keltuaisia tai valkuaisia. Miten säilytän tai käytän ylimääräiset valkuaiset ja keltuaiset?

Tuore rikottu kananmuna säilyy jääkaapissa pari päivää. Eroteltu valkuainen säilyy tiiviissä rasiassa noin viikon. Rasvapitoinen keltuainen säilyy vähän huonommin, parin päivän ajan veteen upotettuna. Erotellut keltuaiset ja valkuaiset voi pakastaa. Ne säilyvät käyttökelpoisina noin 4 kuukautta. Pieni suola- tai sokerilisäys parantaa säilyvyyttä pakastuksen aikana.