pikkusiipi_kapea_vas

Petrin eka viesti Päiville 9.5.2003

Ostin pääsiäisenä 3, viikon vanhaa tipua ja haluaisin tietää että miten saan selville niiden sukupuolet, jotta tiedän millaisen häkin rakentaa... ettei 2 kukkoa ole samassa häkissä tai edes verkkoseinän eripuolilla! Kesällä ulkoaitaus 4m x 4m (lähistön koirien takia ei päästetä pihalle vapaaksi). Talvella vanha saunarakennus 3m x 3m (lämmitys) . Kiitos... vastatkaa pian... T:Petri

Päivi Heikkilä 9.5 2003

Hei, Se sukupuolen määritys on melko mahdotonta; hautomoilla erikoistuneet ammattilajittelijat (japanilaiset, korealaiset) erottelevat kukkountuvikot kanoista silmämääräisesti peräaukon nystyröistä, mutta maallikko ei niissä mitään eroa näe. On siis vain odotettava vielä muutama viikko, jotta kukkopoikien paremmasta harjan kasvusta ja koostakin voidaan alkaa sukupuolta päätellä. Tuskin niiden poikasten samassa häkissä pitäminen on vaarallista, tapella ne alkavat varsinaisesti vasta lähestyessään sukukypsyyttä. Olisi hyvä jos tilaa olisi sen verran enemmän (mitä häkki tässä mahtaa tarkoittaa), että olisi myös pako/piiloutumismahdollisuus esim. laitteiden/rakenteiden taakse. Nehän eivät kauan enää tarvitse lisälämmitystä jos se kesä nyt alkaisi tulla, joten jos saavat olla vapaasti kuivikkeella siellä saunarakennuksessa tai osassa sitä, niin tilaa olisi ruhtinaallisesti.

Petri 9.5.2003

Kun säät lämpenevät ne pääsee ulkohäkkiin! Tarkoitin häkillä sellaista verkko häkkiä 4m x 4m verkko seinät ja verkkokatto ovat täysin umpinaisia. vain ovesta pääsee ulos ja sisään. saavat kuopia häkissä siellä on 1m x 1m nukkuma koppi jossa on orsi. Piiloja on kopissa ja sen alle pääsee, häkissä on kiviä 50cm x 50cm ja vien sinne puunrungon jossa on paljon paksuja oksia joilla voi hypellä. Vien sinne hiekkaa jonnekin nurkkaan ½ kottikärryllistä jotta saavat kupuunsa kiviä. Tarvitsevatko kanat kalkkia kuten olen jostain kuullut? Pihalle vapaaksi en niitä voi päästää naapurin koiran takia. Nyt ne ovat 50cm x 70cm kokoisessa laatikossa. Siinä on vielä ritilällinen leipälaatikko nurinpäin päällä jotteivät karkaa. Ne eivät tuossa laatikossa joudu olemaan viikkoa kauempaa vaan pääsevät puolet suurempaan koppiin jonka teen koulussa. 

Musta Mökö: Normaali harja, 40g ruskeaa Pöröä painavampi, isopyrstöinen. Oppi lentämään vasta viikko sitten. toiset osasivat jo ostettaessa. Mökö antaa toisten syödä ja menee sitten vasta ruokakupille.

Ruskea Pörö: Iso harja, 20g valkoista Chiksiä painavampi, pienempi pyrstöinen. Lentää paljoin.

Valkoinen Chiksi: Normaali harja, Pienin, innokkain lentäjä, iso pyrstöinen

Osaisitko päätellä sukupuolia??? Kuvat oli otettu tänään... Olivat TODELLA innokkaita poseeraamaan

Päivi Heikkilä 12.5 2003

Hei. Nättejä poikasia, mutta en uskalla ruveta arvailemaan, kumpia ovat... Toivotaan että osoittautuisivat unelmaryhmäksi eli kukkoja olisi vain yksi. Kinastelu on normaalia, mutta tosiaan sitten (sukukypsinä) voi olla vakavampi paikka jos kanoja on vain yksi ja kukkoja kaksi. Kurjaa kuitenkin olla yksinkin - ihanne olisi jos kukkoa kohti olisi useampi kana. Vielähän olisi kai monta viikkoa aikaa seurata tilannetta - toivottavasti sentään kaikista ei tule kukkoja. Olosuhteet vaikuttavat hienoilta. Kalkkia tarvitaan vapaasti tarjolle sitten kun muninta alkaa eli noin viiden kuukauden iässä. -- Kaunista kevättä kanatarhaan.

Päivin viesti Tarjalle 21.5.2003

Välitän Sinulle tämän Petri-pojan viestin. Rauhoittelin etteivät ne kukot tappele kamalasti ennen kuin sukukypsinä, ja ettei sukupuolta vielä voi nähdä. Nyt hän lähetti kuvia ja haluaa arvailuja sukupuolista (jos linnut olivat 1 viikon vanhoja pääsiäisena, nythän ne ovat vasta 5-6 viikkoa). Toivottavasti kävisi niin onnellisesti ettei kukkoja olisi ainakaan yhtä enempää, mutta en kyllä arvailisi edelleenkään... Miten Sinä? t. Päivi /Heikkilä) vastasi ensin

Petrin eka viesti oli kokonaisuudessaan tälläinen:

Ostin pääsiäisenä 3, viikon vanhaa tipua ja haluaisin tietää että miten saan selville niiden sukupuolet??? Jotta tiedän millaisen häkin rakentaa... ettei 2 kukkoa ole samassa häkissä tai edes verkkoseinän eripuolilla! Kesällä ulko aitaus 4m x 4m (lähistön koirien takia ei päästetä pihalle vapaaksi) . Talvella vanha saunarakennus 3m x 3m (lämmitys). Kanat ovat olleet ulkona viime perjantaista lähtien... ovat nyt noin 5vk... Pärjäävät oikein hyvin ja ovat pirteitä... Olen pitänyt huolen etteivät jäädy yöllä!

Milloin voin ottaa lämpölampun pois?

Milloin vaihdan Pikku-Punaheltan Iso Punaheltaksi Kanat osaavat jo lentää kopin päälle, kivelle, oksille, olkapäille, pään päälle, syliin ja koppiin...

Ensimmäisinä öinä ne piti laittaa koppiin nukkumaan mutta nyt ne osaavat jo itse.

Ne käyvät siellä muutaman kerran päivässä nukkumassa, lämmittelemässä ja syömässä...

Ne osaavat jo nukkua (orsilla) oksilla niin kuin kuvissa 4 ja 5!

Isäni aikoo ostaa pihalle fasaaneja... ne olisivat talvella kanojen kanssa samassa (3m x 3m) saunarakennuksessa eri häkeissä! Pärjäävätkö ne keskenään...? T: Petri S.

Tarjan vastaus 21.5 2003

Hyvät Petri ja Päivi, kaikesta näkee että kyseessä on tavallista viitseliäämpi nuori mies. Kanalasi on ihanteellinen keskikesän kanalaksi, mutta kun tämä Suomen kesä nyt on niin lyhyt ja vähäluminen, varaudu jo hyvissä ajoin myös varustamaan talvikanala kuntoon. 

- Kettu ja koira menevät aidan alta kaivautuen, joten siinä on vielä parantamisen varaa. Verkon olisi jatkuttava maan alle.

- Lämpölamppu on hyvä nyt alussa, mutta koska se on varsinainen sähkösyöppö ( ja avoin tila) sen käytöstä on hyvä luopua suht'pian (kun ei pakkasöitä enää ole). Poikasista kasvaa vahvoja ja kestämpiä vähän viileässä. Voisit viritellä aukon eteen jotakin pressu/kangas verhoa (ohuiksi suikaleiksi pystysuunnassa leikattuna). Se antaa vähän enemmän suojaa vaikkei olisikaan koko aukon peittona.

- käsittäkseni kanat ja fasaanit menestyvät yhdessäkin

- Minun nähdäkseni Pörö on varma kukko, Mökö varma kana ja Chiksi voi vielä kehittyä kummaksi vaan. Mutta ei ole kiirettä asiaa ratkaista, voivat hyvin olla samassa tilassa ainakin 5 kk ikään ja sen jälkeenkin. Jossakin vaiheessa vaan ottavat yhteen ja selvittävät kumpi on kunkku ja kumpi varakunkku. Ellei sit toinen ole ihan nössö ja luovuta ilman taistelua. ---- Kerrothan meille myöhemmin kesällä lopullisen tuloksen.

- Rehunvaihdon voi ajoittaa uuden säkin oston aikaan. Ala antaa pikkuhiljaa vähän muutakin ruokaa: saatko mistään viljaa (kauraa), ainakin keittiötähteitä ja rikkaruohoja löytyy joka talosta... Tämän ikäinen syö päivässä jotakin 50-60 grammaa kuivaa muonaa yhteensä, aikuisena 110-120 gr. Tästä määrästä vähintään puolet on oltava ostorehua, että tärkeitä ravinteita tulee riittävästi.

- Olet jo saanut huomata, mitä kaikkea kana voi oppia. Suuri osa siitä tosin on vaistonvaraista käyttäytymistä, mutta silti on väärin sanoa että tyhmä kuin kana!

- Hyvä jatkoa! Petri 21.5.2003

Juu, valmistan sen saunarakennuksen ajoissa ja laitan kuitenkin kanoille ja fasaaneille eri häkit. 3/5 ulkohäkin reunoista on verkotettu! ja verkotan loputkin kehotuksestasi. Otan lampun pois viikon sisällä ja virittelen kankaita. 40 kilon rehusäkistä on mennyt noin 10kg 4 viikossa, joten ne ovat varmaan noin 4kk ikäisiä kun vaihdan isoon punahelttaan. Ja mitä kauroihin tulee, ne ovat syöneet niitä jo muutaman viikon. Kauraa saan läheiseltä maatilalta.

Mökö on hiljainen ja "mietteliäs" tai tyhmä... se tajusi vasta 2 viikkoa myöhemmin kuin muut kanat mitä varten siivet on...Petrin viesti 3.6.03

Tässä taas uusi kuva: On tiput vähän kasvaneet!

Osaisitko päätellä kuka on kana ja kuka kukko... Mökö varma kana??? Pörö varma kukko??? Chiksi??? Bye...


Tarjan arvio 3.6.03

Jaa-a, alkaa näyttää vähän siltä että sinulla on kaksi kukkoa ja yksi musta kana. Mutta ihan mukava yhdistelmähän sekin on, vai mitä? - tarja - KESÄ OLI TÄSSÄ VÄLISSÄ!


Tarjan viesti 23.8 2003

Mitä kuuluu kanoillesi? Kumpia tuli? 

Petri 23.8 2003

Terve, tässä taas kuvia kanoista...

Mökö KANA! Omalaatuinen kana joka vain jähmettyy aina jonnekin nurkkaan yksin!

Chiksi KUKKO! Kiekuu välillä vähän liikaa! Mutta Kiva se silti on!

Pörö KUKKO! Paras Kukko! Se tykkää mustaviinimarjoista... ja kuten olen jostain lukenutkin niin se SEURAA mua jos se on vapaana ja juoksee perässä! 

Kesällä päätimme ostaa 2 kanaa lisää... uudet kanat olivat saman ikäisiä kuin pörö, mökö ja chiksi...

Heluna KANA! on jo todella iso ja alkaa kohta varmaan munimaan...

Söpö KANA! Kuulemma teho hautoja... arka ja pieni....

- Pidin kukkoja ja kanoja kesällä irti pihalla aika paljon...

- Kukot kiekuivat paljon ja kanat kotkottivat...

- Muninta ei ole vielä alkanut mutta helunalle on kasvanut heltat ja harjat joten se on varmaan merkki että se alkaa munia...

- Kukot eivät tappele keskenään ainakaan vielä! ne mahtailevat kyllä mutta suurempi pörö aina perääntyy ja antaa periksi...

- Munitusrehua aloin käyttää kun tipu rehu loppui eli noin elokuun puolessa välissä...

- Kana kalkkia on ostettu ja sitä alan antaa kun muninta alkaa (vai kuinka?)

- Kauraa olen antanut kokokesän ja vettä ja marjoja ovat myös saaneet!

- Talvipaikka on laitettu valmiiksi ja ne ovat jo siellä totuttelemassa... jottei siitä syksyllä tulisi täyttä shokkia...

- MUUTEN!!! Osaisitko kertoa kuvien perusteella kanojeni rotuja???

- Kanojen myyjä sanoi että söpö maatiaiskana olisi kova hautoja joten ajattelin että kasvatan vielä muutaman lisä tipun kun vain muninta alkaa...

- Pörö kukko on kai ihan kiintynyt minuun koska se seuraa minua kuten jo kerroin...

- Mikä olisi hyvä lämpötila kanalaan! ja mikä olisi hyvä ajastetun kattolampun päivärytmi.

- Meille tulee myös fasaaneja syksyllä... ihan vain 1 talveksi ja keväällä päästämme ne luontoon... mitä fasaanit syövät! ja onko niitten hoidossa mitään erikoista? 

Tarja Niemelä 24.8 2003

Sinulla on aika monimuotoinen katras. Rodun selvitystä auttaisi, jos kertoisit mistä kanat tuli. Kukot ja kanat paitsi Söpö ja Mökö ovat tod.näk. ruskean hybridin (Isabrown'ista olet varmaan kuullut) eri sukupolvia. Söpö ja Mökö on maatiaiskanoja. Eron näki selvästi kuvassa kana4, jossa takana ruskea kana ja edessä harmaajalkainen maatiaiskana (Alhon kantaa). (Käytyäni katsomassa Petrin kanoja 18.9. muutan arviotani Helunasta - se on ilmeisesti rodultaan Rhode Island Red). 

Lue lisää maatiaisista: www.maatiainen.fi --> maatiaiseläimet.

Söpö ja Mökö ovat arvokkaimmat kanasi, jos ei tunnearvoa lasketa (sinulle varmaan ovat yhtä tärkeitä kaikki). Jos haaveilet poikasia, niitä on luvassa viimeistään ensi kesänä, mutta jälkikasvu on taas astetta epäpuhtaampaa. Olisi hyvä olla maattarikukko myös ja eristää maatiaiset muista viimeistään kuukautta ennen siitosmunien keruuta. Vain näin saat puhtaita jälkeläisiä. Joko maattarikana ilmoittautuu hautomaan tai joku muu, munien ei tarvitse olla kanan omia. 

Jotakin muitakin kysymyksiä esitit: 

- Kalkkia saa olla koko ajan erillisessä astiassa kun muninta alkaa. Hakevat siitä tarpeen mukaan. Samoin soraa (talvella kun eivät pääse ulos)

- Pörön kesyys saattaa olla myös sitä että se on hierarkiassa alimpana ja hakee turvaa sinusta

- Sulla on eläintenhoito 'verissä'. Oikein vanhan kananhoitajan mieltä lämmittää kun kirjoitat miten kanat on jo totuttelemassa talvikanalaan. Yleensä ihmiset siirtelee ja muuttelee surutta koko ajan kanojen oloja, vaihtaa ruokintaa ym. ja sit ihmetellään kun kanojen muninta häiriintyy. Kana on tapauskollinen, kaikki hyvääkin tarkoittava muutos voi tuoda takapakin muninnassa

- Kanalan lämpötila? Oikein hyvä lämpötila olisi 15-20º C, 10-15 vielä ok, 5-10 välttää lyhyinä pakkasjaksoina. Juomavesi ei saisi jäätyä. Vie vesi talvella muutenkin lämpimänä. Jalat ja harjat ovat vaarassa jäätyä vasta yli 10ºC pakkaslukemissa

- Valaistusohjelma munivilla talvella 24 tunnin rytmissä: 14-15 valoa + 9-10 pimeää. Muninnan alkuun asti valoisa aika saa olla 10-12 tuntia, lisää vartti viikossa kunnes olet 14 tunnissa. Sen pitäisi ylläpitää muninta pimeän talven yli. Kevättä kohti, maaliskuulta alkaen valoa on jo ihan ylenmäärin, mutta pidä sisävalo päällä silti

- Fasaaneille on omaa erikoisrehuakin, mutta kananrehu + vilja välttää myös. Ne tykkäis varmaan varvuista, havuista jne.

- Tästä opiskelemaan rehuista: http://www.farmit.net/page.asp?_item_id=8898#fasaani . Farmit.net antaa vastauksen moniin muihinkin kysymyksiin, tutustu.

- Olet esimerkillinen harrastaja. Hyvä jatkoa kanalaankin.Petri 28.8 2003 HELUNAN EKA MUNA - VIESTI!

(Petri oli samana päivänä lähettänyt minulle CD:n täynnä kanakuvia ja videonpätkiä.)

Ensimmäinen muna tuli juuri sen jälkeen kun olin cd:n lähettänyt... Cd:lle jäi runsaasti tilaa, jonka olisin tänään voinut täyttää HELUNAN MUNIMIS/HAUTOMIS KUVILLA!!! jeee!!! muna oli aika pieni mutta alussahan sen kuuluu niin ollakin... kanalaan vein pesän jossa, purua ja kanakalkki astian. Alussa nostin Helunan väkisin pesään mutta hetken päästä sitä ei saanut sieltä pois millään!

T: Petri

Tarja 28.8 2003

Voisko ihminen enää onnellisempi olla ekasta munasta! Itse koin jotakin samanlaista kun sain ensimmäisiä maatiaisuntuvikkoja hautomakoneesta. Siihen asti kun oli haudottu vaan valkoisia untuvikkoja. Ne on kaikki samanlaisia - kuin kloonattuja. --- Kysyit jotakin ikkunoiden peittämisestä. Keskikesällä, kun on oikein kirkasta, niitä voi olla hyvä peitellä, mutta nyt syksyä kohti luulisin että valo ei ole yhtä räikeää ja vahvaa. Ja kanatkin on jo tottuneet uuteen paikkaan.Petrin viesti 29.8.03

Sinun arvio sukupuolista (21.5.2003): "Minun nähdäkseni Pörö on varma kukko, Mökö varma kana ja Chiksi voi vielä kehittyä kummaksi vaan. Mutta ei ole kiirettä asiaa ratkaista, voivat hyvin olla samassa tilassa ainakin 5 kk ikään ja sen jälkeenkin. Jossakin vaiheessa vaan ottavat yhteen ja selvittävät kumpi on kunkku ja kumpi varakunkku. Ellei sit toinen ole ihan nössö ja luovuta ilman taistelua." --- Pörö on se "Nössö" tai siis varakukko!

Jos nyt antaisin Helunan hautoa vaikka 2 munaa tipuiksi niin kannattaisiko odottaa vielä että munan koko kasvaa? vai voiko sille jo nyt jättää munan? Tietysti en tiedä onko muna hedelmöittynyt... kukot kyllä ovat siitä pitäneet huolen... Ja en tiedä että onko sillä vielä mitään hautomisvaistoa...

Tuliko cd? paras video on se missä minä ja pörö juostaan edestakaisin!

Tarja 29.8.2003

Kuvat tuli, kiitos. En vielä katsonut kuin pienen osan, mutta siellä on monia hauskoja, hyviä otoksia joista ilmenee kanojen käyttäytyminen. 

Helunan pesä on ehkä turhan korkealla. Voisi olla jopa lattialla, nurkassa. Jos haaveilet tipuista, hautomapesän on ainakin hyvä olla ihan maassa. Ja niistä tipuista: ihminen ei voi päättää että nyt haudotaan. Kana aloittaa haudonnan tai sitten ei, yleensä vielä on niin, että jos kovin toivotaan hautomista, se ei taatusti käynnisty, jos taas halutaan että kana ei haudo se ihan varmasti aloittaa... Älä siis toivo! Roduista nykyjalosteet on huonoimpia, maatiaiset todennäköisempiä alkamaan. Paras ajankohta hautomisille olisi kevät, huhti-toukokuu. Silloin syntyvät poikaset kasvavat kesän aikana aikuisiksi. Kuten sinun kanasi. Petri 10.9.03

Jo 13 munaa! Koko on kasvanut ja kuori paksuuntunut! ja muna tulee joka päivä klo 10.00 - 11.00... sieltä pesästä se aina löytyy!

Tarja 10.9.03

Nyt herää kysymys, oletko muistanut käydä ollenkaan koulussa, jos olet ollut päivisin klo 10-11 kotona?? Ja tiesitkö, että niitä munia saa syödäkin. Eikö kumpikaan maattari ole aloitellut vielä? Ne on vähän hitaita. Petri 10.9.03

Viikonloppuna olen (10-11) jutun huomannut! ja aina koulun jälkeen kerään munan! Mökön heltat ja harja on kasvanut paljon joten se varmaan kohta munii! Söpö on samanlainen kun ostettaessa, joten munia saa vielä odotella! Ai, voiko Kananmunia syödä??? Heh no ei... 3 ekaa munaa syötiin! ja nyt keräsin 10 munaa (10kpl askiin) ja vertailin kokoja! Ei sinänsä mitään kokoeroja ollut...

Petri 26.9.03

Mökö muni eilen 1 munansa se on vaalea melkein valkoinen ja se on pieni ja pitkulan muotoinen... jee jee

Petri 27.9.03

Tänään kanalasta löytyi jo 3 munaa eli kaikki kanat munivat!