pikkusiipi_kapea_vas

petrikuvaNurmijärveläispoika Petri Sandströmin vuosi kului rattoisasti, kun hänestä tuli pääsiäisen aikoihin pienen kananpoikaskatraan omistaja. Keväällä työllisti kesäkanalan rakentaminen ja ennen syksyä vanhan saunan sisustaminen kanalaksi. Keskikesällä hankittiin vielä pari kananpoikasta lisää. Uusi harrastus herätti pian myös kysymyksiä, joiden kanssa neuvokas Petri keksi lähestyä Päivi Heikkilää, Siipikarjaliiton neuvonta-agronomia: Miten saan selville tipujen sukupuolen? Voiko 2 kukkoa olla samassa häkissä tai edes verkkoseinän eri puolilla? -- Digikuvausta harrastava Petri pisti Päiville sähköpostitse kuvan, jossa tipuset ovat 5-6 viikon ikäisiä. 

tiputPäivi veikkasi yhtä varmaa kukkopoikaa ja toivoi loppujen olevan kanoja. Tämän jutun kirjoittaja sai myös sanoa arvionsa ja lausui: yksi varma kana, yksi varma kukko, yksi joko-tai. Mitä sinä arvelet?

Siipikarjaliitto on siipikarjatalouden neuvontajärjestö, mutta kautta aikojen on siellä vastattu myös harrastajien kysymyksiin alkaen poikasten hankinnasta mitä erikoisimpiin yksityiskohtiin. Joulukuussa v. 2003 käynnistyi erityisesti pienkanaloille ja lintutarhaajille tarkoitettu Pikkusiipi-palvelu, mutta tätähän Petri ei voinut tietää ja näin hänestä tuli palvelun ensimmäinen, epävirallinen asiakas. Kokemusten vaihto ja yhteyksien luominen kun on niin monen muunkin harrastuksen suola.

Palataan vielä Petrin kanalaan. -- Ensimmäiseksi ehti munintaikään Heluna, puhdasrotuinen amerikkalainen (Rhode Island Red), maatiaiskananpoikaset Söpö ja Mökö sen sijaan vielä kypsyttelevät ajatusta muninnan aloittamisesta. Mistä nimet? - Söpö oli söpö. Mökö nukahteli alussa joka paikkaan ja mökötti nurkassa! Kukkopoikaa Chiksi luultiin ensin kanaksi (chicken), Pörö nyt vain on Pörö. Chicksi ja Pörö ovat sovussa sopineet, että Chiksi saa olla porukan pomo.

Linkkejä:

Kurkista Petrin kanalaan (videoita)

Asiaan (4,8 Mb)

Aamuherätys (4,4 Mb)

Isottelua (4,9 Mb)

Kotimaan uutiset (4,4 Mb)

Kylpy (3,9 Mb)

Uni orrella (3,4 Mb)

 

Petrin kotisivut

Lataa Logo á la Petri


petrin_logo2_p

petrin_logo4_p

petrin_logo_p

petrin_logo3_p