pikkusiipi_kapea_vas

Muistilista kesäkanojen pitäjälle >>

1.

Kananpito on kaava-alueella luvanvaraista, ilmoitus terveydensuojeluviranomaisille. Kerro kanoista etukäteen naapureille (taajamassa).
2. Varaa poikaset ajoissa, viimeistään paria kuukautta ennen suunniteltua hankintaa. Hanki poikaset hyvissä ajoin ennen muninnan alkua, jolloin niille jää aikaa opetella talon tavoille. Kukosta on hyvä mainita erikseen. Kukosta voi olla äänihaittaa, säilytystoiminnassa se on välttämätön.
3. Tuotantokanaloissa käytössä olevat tuotantohybridit (linjajalosteet) ovat myös pienkanalan vaihtoehto maatiaiskanan lisäksi.
4. Poikastoimittaja on Siipikarjaliiton hyväksymä, maatiaiskanan poikastuottaja kuuluu MTT:n säilytysohjelmaan. Eläinten liikkuva kauppa (myynti suoraan autosta ilman ennakkotilauksia) on kokonaan kielletty.
5. Pyri hankkimaan eläimet aina samalta toimittajalta, koska joka tilalla on oma, normaali pieneliökantansa. Hankintapaikka on lähialueella, jolloin kuljetukset jäävät lyhyiksi. Lattiakanalan poikaset hankitaan lattiakasvattamosta.
6. Varaa kuljetuslaatikoita huomioiden eläinten koko ja kunto, sääolosuhteet sekä kuljetusmatkan pituus. Huolehdi ilmanvaihdosta matkan aikana.

Kanalassa

7.

Varaa sisätilaa neliömetri neljää kanaa kohti, laidunta 2 - 4 m² / kana.
8. Tee täydellinen tyhjennys ja perusteellinen puhdistus erien välillä. Kuivita uudelleen. Orret ojennukseen ja pesät odottamaan muninnan alkua (pesä neljää kanaa kohti). Ruoka- ja vesiastiat valmiina.
9. Kylmään vuodenaikaan aloita tilan lämmitys viimeistään 2 vrk ennen eläinten tuloa.
10. Etsi oikea rehu ajoissa. Poikas- ja kasvatusrehut ovat usein tilaustavaraa. Varmista rehun tuoreus ja laatu vakuustodistuksesta ennen ostoa. Säilytä vakuustodistus koko erän syötön ajan.

kesakanala
Kesäkanala
11. Päästä poikaset irti eri puolille karsinaa, näin ne oppivat käyttämään koko pinta-alaa hyödykseen myöhemminkin. Anna eläinten kotiutua rauhassa. Varmista illan edellä, että orsipaikat löytyvät.
12. Tarkkaile ensipäivinä, että kaikki yksilöt löytävät syömistä ja juomista. Juomalaitteen mallin vaihtuminen saattaa haitata juomaveden löytymistä.