siipikarjaliitto_kapea_vas

Tiedote 6.11.2017

Vuoden kalkkunatuottajaksi on valittu Daniel Helenelund Mustasaaresta

Kalkkuna-ala on palkinnut vuosittain ansioituneen kalkkunatuottajan vuoden tuottajana. Tänä vuonna palkittava on Daniel Helenelund Mustasaaresta.

Helenelundin tilalla kalkkunoita on kasvatettu vuodesta 1999 lähtien. Daniel Helenelund (27) on seurannut läheltä kalkkunoiden kasvatusta teini-iästä lähtien isänsä Börjen rinnalla. Tilan sukupolvenvaihdoksessa keväällä 2014 Danielista tuli kalkkunatuottaja. Parvia tilalla on ollut vuosien aikana 44, joista nyt kasvamassa on Danielin yhdeksäs kasvatusparvi. Helenelundin tilalla Pohjanmaan Mustasaaressa kasvaa kerrallaan noin 6 000 kalkkunaa.

Danielin mielestä kalkkuna on kiinnostava eläin. Kalkkunan kasvatusaika on pitkä, mikä tekee kasvatustyöstä vaativaa – kaikki täytyy tehdä oikein, sanoo Daniel.  Oikein on tehtykin, sillä tila onnistuu parvi toisensa jälkeen.  Onnistuminen lähtee tavoitteiden asettamisesta ja panostamisesta kasvatuksen jokaiseen vaiheeseen täysillä.  Alun untuvikkovaiheen tarkka työ onnistumisineen antaa perustan koko parven onnistumiseen.  Kasvatuksen missään vaiheessa ote ei saa herpaantua – lintuja seurataan tarkalla silmällä jokaisena päivänä.  Daniel kertoo, että jokaisen parven kanssa tulee uutta vastaan. ”Sitä luulee osaavansa, mutta aina tulee uutta vastaan, sillä jokainen kasvatusparvi on erilainen”, huomauttaa Daniel.

Vuoden kalkkunatuottajan valitsevat Suomen Siipikarjaliitto ry ja Länsi-Kalkkuna Oy.

Kotimainen kalkkuna on löytänyt tiensä lautasille
 
Kalkkunanlihan tuotanto on Suomessa hienoisessa kasvussa siipikarjanlihankulutuksen kasvun siivittämänä. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n markkinabarometrin mukaan kalkkunanlihan kulutuksen kotimaisuusaste on myös noussut ollen nyt lähes 70 %. Erityisesti elintarvikeyritykset ja ravintolat ovat vaihtaneet ulkomaista tuontikalkkunaa kotimaiseen.

Yksi syy kotimaisen kalkkunanlihan kasvavaan suosioon on tuotannon alkuperän sekä vastuullisten tuotantotapojen merkityksen lisääntyminen. Kuluttajat arvostavat erityisesti kalkkunanlihan helppoja ja nopeita valmistustapoja, makua, terveellisyyttä ja vähärasvaisuutta. Viikolla 45 vietettävällä kalkkunaviikolla muistutetaankin kuluttajia kalkkunanlihan hyvistä ominaisuuksista ja monipuolisista käyttömahdollisuuksista. Sähköinen kalkkunaruokien esite: https://issuu.com/huima/docs/suomen_siipikarjaliiton_reseptiesit?e=9985298/37632278

Laajennushankkeita alkamassa

Työn mielekkyys ja usko vaalean lihan kulutuksen kasvuun on pannut vireille monien vuosien hiljaiselon jälkeen joitain kalkkunatuotannon laajennushankkeita. Tämä turvaa osaltaan kotimaisen kalkkunanlihan tarjontaa.

Kalkkunat Elmassa

Kotimainen kalkkunatuotanto ja kalkkunat esittäytyvät loppuviikolla 10.–12.11. Elma-messuilla Helsingin messukeskuksessa. Paikalla on tavattavissa myös kalkkunatuottajia sekä Länsi-Kalkkuna Oy:n asiantuntijoita.

Lisätietoja:
Hanna Hamina, toiminnanjohtaja Suomen Siipikarjaliitto ry, 050 573 0773, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Sirkka Karikko, alkutuotantopäällikkö Länsi-Kalkkuna Oy, 040 559 7250, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Heikki Parviainen, toimitusjohtaja Länsi-Kalkkuna Oy, 040 020 2842, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Daniel Helenelund, 050 343 2165, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.