siipikarjaliitto_kapea_vas

TIEDOTE 4.8.2017
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Alankomaissa, Belgiassa ja Saksassa on löydetty kananmunista fiproniili-lääkeainetta, jonka käyttö kanojen hoidossa on kiellettyä. Alankomaiden viranomaiset epäilevät, että tuholaistorjuntaan erikoistunut yritys on lisännyt fiproniiliä kanojen loislääkkeeseen tehostaakseen sen vaikutusta. Viranomaiset vetävät parhaillaan näissä maissa kyseisiä kananmunia markkinoilta ja selvittävät väärinkäytösten syitä ja laajuutta.

Evira sai ensimmäiset tiedot kananmunista 21.7. EU:n viranomaisvalvonnan yhteisen hälytysjärjestelmän RASFF:n kautta. Järjestelmän tietojen mukaan fiproniiliä sisältäviä kananmunia ei ole päätynyt Suomeen. Tullin tilastot kertovat samaa: kuorellisia, elintarvikekäyttöön tarkoitettuja kananmunia on tuotu Suomeen tänä ja viime vuonna Ruotsista, Virosta, Latviasta ja Liettuasta - ei Keski-Euroopasta. Kananmunien tuontia Suomeen rajoittaa Suomen tiukka salmonellavalvonta.

Alankomaiden, Saksan ja Belgian viranomaiset keräävät parhaillaan tietoa fiproniili-lääkeainetta sisältävien kananmunien reiteistä. Markkinoille päätyneet munat vedetään takaisin ja tuhotaan, samoin kuin varastoidut. RASFF:n kautta ei ole tullut tietoa siitä, että riski olisi laajentunut munavalmisteisiin tai elintarvikkeisiin, joiden valmistuksessa on käytetty kananmunaa.

Fiproniili on yleinen ainesosa lääkevalmisteissa, joita käytetään ulkoisesti koirien ja kissojen kirppujen ja punkkien torjuntaan. Fiproniilin käyttö tuotantoeläimille, kuten munintakanoille, on kiellettyä. Fiproniilin ja sen aineenvaihdunta- ja hajoamistuotteiden myrkyllisyyttä on arvioitu mm. eläinkokeiden perusteella, joissa on havaittu haittavaikutuksia korkeilla pitoisuuksilla ja pitkäaikaisella altistuksella. Korkeimmilla kananmunista mitatuilla pitoisuuksilla aineella saattaa olla terveyshaittavaikutuksia erityisryhmille, kuten pienille lapsille.

Evira ja Tulli tekevät yhteistyötä tuontitietojen selvittämisessä.

Lisätietoja
Yksikönjohtaja Thimjos Ninios p. 040 194 2446
elintarviketurvallisuus
Tutkimusyksikönjohtaja, professori Janne Nieminen p. 050 463 9586
kemiallinen analytiikka
Saksan riskinarviointiviranomaisen (BfR) tiedote:
“Health assessment of individual measurements of fipronil levels detected in foods of animal origin in Belgium” (30.7.2017)
http://www.bfr.bund.de/cm/349/health-assessment-of-individual-measurements-of-fipronil-levels-detected-in-foods-of-animal-origin-in-belgium.pdf