siipikarjaliitto_kapea_vas

Ahvenanmaalla kuolleina löytyneistä tukkasotkista on tutkimuksissa todettu H5-tyypin lintuinfluenssaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira jatkaa viruksen tarkempaa tyypittämistä. Jatkotutkimuksissa selviää, onko kyseessä Euroopassa levinnyt korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus.

Ahvenanmaalta Lemlandin ja Vårdön alueelta toimitettiin tällä viikolla useita kuolleita tukkasotkia Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tutkittaviksi. Kahdesta linnusta otetuista sivelynäytteistä todettiin lintuinfluenssaa, mutta viruksen tarkempi tyypitys varmistuu myöhemmin.
Jos virus varmistuu korkeapatogeeniseksi lintuinfluenssaksi, kuolleiden lintujen löytöpaikan ympärille muodostetaan rajoitusvyöhyke. Sillä rajoitetaan siipikarjan siirtoja ja tehostetaan lintuinfluenssan valvontaa.

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on todettu viime viikkoina useissa Euroopan maissa sekä luonnonvaraisissa linnuissa että siipikarjatiloilla. Suomea lähimmät tautitapaukset varmistuivat alkuviikolla Tanskassa ja viimeksi eilen keskiviikkona Skoonessa, Etelä-Ruotsissa. Lisäksi epäillään, että virusta olisi Helsinborgin ulkopuolella munintakanalassa.

Evira suosittelee siipikarjan ja harrastelintujen ottamista sisälle lintuinfluenssatilanteen vuoksi. Maa- ja metsätalousministeriö on antamassa 25.11.2016 asetuksen, jolla siipikarja määrätään pidettäväksi sisällä. Määräyksellä pyritään estämään siipikarjan ja luonnonvaraisten vesilintujen kontaktit, koska vesilinnut saattavat kantaa lintuinfluenssaa. Virus voi tarttua luonnonvaraisesta linnusta siipikarjaan, jos linnut ovat joko suoraan tai välillisesti kontaktissa keskenään.

Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Virkaeläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Eviraan.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu, Evira, p. 0400 920 503
Erikoistutkija Niina Tammiranta, Evira, p. 040 489 3377
Neuvotteleva virkamies Katri Levonen, MMM, p. 0295 162 385

Lue lisää:
Lintuinfluenssa
THL: Lintuinfluenssa A(H5N8) tartunnan riski ihmisille on hyvin pieni
ETT:n muistilista kaikille siipikarjatuottajille
Tilatason tautisuojaus siipikarjatiloilla
Ohje siipikarjatiloilla kävijöille
Toimenpideohjeet siipikarjatilalle tautiepäilytilanteessa