siipikarjaliitto_kapea_vas

Kananmuna on liki täydellinen ravintoainepakkaus

Tulevaisuuden ihmisten on joskus kuviteltu kuittaavan päivän ravintoaineiden saantinsa helposti ja tehokkaasti parilla tiiviiseen muotoon puristetulla pillerillä. Semmoisiahan meillä on jo helposti ja edullisesti saatavilla: kananmunat!

Kananmunan proteiini on ihmiselle parasta mahdollista, siinä on runsaasti kaikkia meille välttämättömiä aminohappoja. Itse asiassa sana valkuainen (eli proteiini) juontuu juuri kananmunasta. Kananmunan proteiineilla on merkitystä myös verenpaineen säätelyssä ja virustautien vastustamisessa. Munanvalkuaisessa on proteiinin ja veden lisäksi myös B-vitamiineja ja kivennäisaineita.

Munan keltuainen on se varsinainen moniravinnepilleri: Laadukkaan proteiinin ohella siinä on hyvälaatuista rasvaa, jonka sisältämistä rasvahapoista kaksi kolmasosaa on tyydyttämättömiä. Kanojen ruokinnalla voidaan rasvan laatua vielä parantaa, esim. omegamunat. Kaikkien rasvaliukoisten vitamiinien (A, D, E, K) lisäksi se sisältää monia B-ryhmän vitamiineja, mm. B12, riboflaviinia ja foolihappoa. Kivennäisaineista kannattaa mainita varsinkin jodi, rauta, seleeni ja sinkki.

Keltuaisen väriaineessa on antioksidantteja kuten luteiinia ja kseaksantiinia, joiden on todettu ehkäisevän kaihia ja silmänpohjan rappeumaa. Keltuaisen rasvassa puolestaan on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn ja on välttämätön sikiön hermoston kehittymiselle. Aikuisella sen on arvioitu auttavan muistin säilymisessä. Itä-Suomen yliopistossa on tänä vuonna julkaistu tutkimus, joka viittaa kananmunien voivan vähentää kakkostyypin diabetekseen sairastumisriskiä.

Keltuainen sisältää kolesterolia, mutta sen ei tarvitse rajoittaa meidän kaikkien kananmunien käyttöä. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa ei ole todettu kananmunien ja sydäntautien yhteyttä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta onkin muuttanut ”Terveyttä ruoasta" -oppaan aikaisemman väestötason suosituksen 2-3 kananmunaa viikossa yksilölliseksi rajoitukseksi: ”Kolesterolia alentavassa ruokavaliossa ja valtimotauteihin sairastuneilla kananmunan keltuaisen käyttöä on hyvä rajoittaa noin 3-4 kappaleeseen viikossa."

Energiaa eli kaloreita tai jouleja kananmunassa on niukasti. Ihmisen ravitsemuksen kannalta siitä puuttuu ainoastaan C-vitamiini ja kuitu. Suomalaiset ovatkin viime vuosina lisänneet kananmunien kulutusta, nyt niitä menee noin 12 kiloa asukasta kohti.