siipikarjaliitto_kapea_vas

Ruotsin elintarvikevirasto Livsmedelsverket tiedotti eilen, että ruotsalaisissa luomumunissa dioksiinipitoisuudet ovat kasvaneet ja seurantanäytteissä on todettu EU:n asettaman toimenpiderajan ylittävä pitoisuus. Pitoisuudet ovat edelleen alle raja-arvojen ja luomumunat ovat turvallinen elintarvike, mutta viranomaiset edellyttävät kananmuna-alan tutkivan havaittua ilmiötä ja tekevän toimenpiteitä pitoisuuksien laskemiseksi.

Ruotsin kananmunasektoria edustava Svenska Ägg -järjestö ilmoittikin eilen, että lisätutkimukset aloitetaan, ja ensitoimena kalajauhon määrää kananrehuissa alennetaan. Kalajauhon epäillään olevan yksi mahdollinen tekijä dioksiinipitoisuuksien taustalla. Kalajauhoa käytetään luomurehuissa kanojen valkuaistarpeiden täyttämiseksi.

Suomalaisissa kananmunissa alhaiset pitoisuudet

Suomessa elintarvikkeiden kuten kananmunien dioksiinipitoisuuksia tutkitaan, ja suomalaisissa munissa dioksiinia on todettu olevan vähemmän kuin ruotsalaisissa. Suomessakin on todettu luomumunissa hieman korkeammat pitoisuudet dioksiineja kuin lattia- ja virikehäkkituotannossa tuotetuissa munissa. Määrät ovat alhaiset, eivätkä ne ole kasvussa.

Myös Suomessa luomukanojen ruokinnassa sekä täys- että tiivisterehuissa käytetään kalajauhoa. Sen osuus on vain 2-3 % rehustuksesta.

Linkki Livsmedelsverketin tiedotteeseen

Svenska Äggin tiedote