siipikarjaliitto_kapea_vas

Harrastekanojen pito kasvattaa suosiotaan. Harrastajat eivät usein ole tietoisia siipikarjan tuonnille asetetuista ehdoista tai motivoituneita noudattamaan niitä.

Laittomasti tuodulla siipikarjalla voi olla esim. Newcastlen tautia, salmonellaa, lintuinfluenssaa, jotka voivat tarttua myös tuotantoeläimenä pidettävään siipikarjaan sekä muihin eläimiin että osa myös ihmisiin.

Esimerkiksi Newcastlen tauti on yksi vakavimmista siipikarjalla esiintyvistä tarttuvista taudeista ja voisi pahimmillaan vaarantaa laajalti suomalaisen siipikarjatuotannon. Newcastlen taudin rantautuminen Suomeen tarkoittaisi miljoonakustannuksia.

Suomalaisen siipikarjan tautitilanne on jo viimeisen kolmen vuoden aikana heikentynyt huolestuttavasti. Todennäköisesti laittoman tuonnin mukana on maahamme jo levinnyt kaksi kanoille hengitystieoireita aiheuttavaa virustautia, kanojen tarttuva keuhkoputkentulehdus (IB) ja kurkunpään- ja henkitorventulehdus (ILT). Tänä vuonna munantuotantoketjun kananpoikasilla on aiheuttanut kuolleisuutta myös Gumborotauti.

Evira varoittaa ostamasta mitään eläimiä tarkistamatta, että niitä koskevat asiakirjat ovat kunnossa.

Jos epäilet laitonta tuontia, tee ilmoitus kunnan- tai läänineläinlääkärille.

http://www.evira.fi/files/attachments/fi/elaimet/tuonti_ja_vienti/eujasenmaat/juliste1.pdf

Harrastesiipikarjan tuontiohje:

http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/tuonti+ja+vienti/eu-jasenmaat++norja+ja+sveitsi/siipikarja/tuonti-+harrastesiipikarja

Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry neuvoo ja opastaa tuontiasioissa, sekä antaa tautiriskien hallitsemiseksi lisäohjeita virallisten tuontivaatimusten lisäksi.

http://www.ett.fi/sisalto/ett-ryn-tuontiohjeita-siipikarjan-tuontiin