siipikarjaliitto_kapea_vas

Pääsiäisenä syödään kananmunia keskimääräiseen kulutukseen nähden noin kaksinkertainen määrä. Muna on uuden elämän ja kasvun vertauskuva. Pääsiäisenä kananmuna onkin keskeisessä osassa ruokapöydässämme, joko leivonnaisissa, koristeena tai ihan sellaisenaan.
Suomalaiset syövät noin 11 kg kanamunia vuodessa, mikä tarkoittaa noin 3,5 munaa viikossa. Määrä vastaa kutakuinkin nykyisiä ravitsemussuosituksia.
Suomessa tuotetaan kananmunia noin 300 maatilalla yhteensä 67 miljoonaa kiloa. Kanojen hyvinvointiin on panostettu paljon viime vuosien aikana ja kaikki vanhat, virikkeettömät häkit ovat poistuneet tuotannosta jo muutama vuosi sitten.  Kaksi kolmasosaa tuotannosta tulee virikkeellisistä pienryhmäkanaloista, kolmasosa lattiakanaloista ja neljä prosenttia luomukanaloista. Meiltä löytyy myös muutama ulkokanala, jossa kanoilla on mahdollisuus ulkoiluun lähes läpi koko vuoden.
Monipuolisella kananmunalla on myös tärkeä osa suomalaisten arkiruokailussa. Retroruoka munakas on tehnyt näyttävän paluun lautasille. Suomen Gallup Elintarviketiedon tutkimuksessa munakas onkin ollut viime vuosina eräs suosituimmista ruokalajeista.
Munien kulutus on jatkanut kasvuaan usean vuoden ajan.  Vuonna 2013 kananmunia syötiin liki viisi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.  Kaikki kaupassa myytävät kananmunat ovat kotimaisia, sillä muuta Eurooppaa tiukempi salmonellavalvonta ei mahdollista kuorimunien tuontia vähittäiskauppaan.

10 syytä miksi kannattaa syödä kananmunia

Kananmuna on lisäaineeton, ravintoainetiheä elintarvike
Kananmuna sisältää runsaasti proteiinia
Kananmunassa on monipuolinen valikoima vitamiineja ja kivennaisaineita
Kananmunassa on suositusten mukainen rasvahappokoostumus
Kananmuna ei isällä trans – rasvahappoja
Kananmuna on vähäkalorinen ja vähäsuolainen
Kananmunassa ravintoaineiden imeytyminen on hyvä
Kananmuna hyvä koliinin lähde
Kananmunat pitävät kylläisenä ja tukevat painonhallintaa
Kananmuna on helppo ja nopea valmistaa – helposti saatava ja edullinen


Kananmunatiedotus
Lea Lastikka
0400 458372