siipikarjaliitto_kapea_vas

kamu_logo    Suomen Siipikarjaliitto ry                    25.3.2013
   
Kananmunatiedotus 

Viime pääsäisenä koimme ennennäkemättömän tilanteen, kun kananmunahyllyt ammottivat tyhjyyttä. Syinä olivat kanojen hyvinvointidirektiivin edellyttämät häkkien vaihdokset sekä samanaikaisesti reippaasti kasvanut kananmunien kysyntä.

Tilanne on nyt helpottanut, kun investoinnit on saatettu loppuun. Tuotanto ja kulutus ovat tasapainossa, mutta erityisesti kulutuksen huippuina saattaa kananmunista olla hienoista pulaa. Pääsiäisen aikoihin kananmunan kulutus miltei kaksinkertaistuu.

Joidenkin kananmunapakkaamoiden osalta on jo jouduttu jonkun verran leikkaamaan tarjontaa, eikä kaikkia laatuja ole pystytty toimittamaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka kananmunat riittävätkin, niin kaikkia kananmunalaatuja ei ole saatavilla pääsiäisen aikoihin.

Suomalaiset syövät runsaat kymmenen kiloa kananmunia henkeä kohti vuodessa. Kananmunien kulutus on ollut jo pidemmän aikaa reippaassa kasvussa. Vuonna 2012 kulutus kasvoi reilut viisi prosenttia. Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista. Valkuainen sisältää pääosin proteiinia, vettä ja kivennäisaineita. Keltuaisessa on rasvaa, kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia.

Monet ihmiset ovat aiemmin karttaneet kananmunaa ruokavaliossaan, sillä sen on arveltu vaikuttavan haitallisesti veren kolesterolipitoisuuteen. Viime vuosina saatujen tutkimustulosten perusteella kananmunaa on kuitenkin syyllistetty turhaan. Perusterveen ihmisen ei tarvitse vältellä kananmunia.  

Lisätietoja:
Lea Lastikka 
toiminnanjohtaja
0400 458 372