siipikarjaliitto_kapea_vas

Kalkkunankasvattajien, teurastamon ja alkutuotannon neuvonnan työkaluksi on valmistunut uusi Kalkkunaketju.fi -portaali. Järjestelmän avulla lintujen kasvatuksen seurantatiedot voidaan siirtää internetiin ja siten tuottaa ajantasaista tietoa koko kasvatuksen ajan. Tällä tavoitellaan nopeaa reagointia ja tilojen taloudellisen tuloksen parantamista. Portaali tehtiin osana Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen -hanketta.

 

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin projektipäällikkö Hannele Suvanto selvitti, mistä asioista tuottajat haluavat lisää tietoa ja koulutusta. Omien tulosten vertailutietoja suhteessa muihin
tuottajiin toivotaan paljon ja näitä tietoja myös arvostetaan, sillä ne motivoivat tuottajia. Toistaiseksi tuotantotilastoja on analysoitu ja tulostietoja on lähetetty tuottajille säännöllisesti. Useimmat tuottajat haluavat myös lisää ajankohtaista koulutusta.

-Sähköiset uutiskirjeet eivät riitä. Tapaamiset muiden tuottajien kanssa edistävät käytännön kokemuksien vaihtoa ja toimivat henkireikänä. Kahvitaukojen merkitys on suurempi kuin moni koulutuksen järjestäjä osaa ajatellakaan, Suvanto toteaa.

Vuorovaikutusta tulee lisäämään Vaasan yliopiston tuotannon yksikön kehittämä Kalkkunaketju.fi-portaali, sillä varsinkin kaikille tuottajille avointa keskustelupalstaa on toivottu. Järjestelmä tulee täysimittaisesti käyttöön ensi vuoden alkupuolella ja se on kehitetty professori Petri Helon johdolla. Hankkeen tulokset osoittavat Suvannon mukaan, että vuorovaikutusta tuottajien kesken ja teurastamon kanssa on jatkuvasti kehitettävä.

Kotimaisen kalkkunantuotannon kilpailukykyä parannetaan Satafood Kehittämisyhdistys ry:n koordinoimassa hankkeessa, jota toteuttavat myös Seinäjoen yliopistokeskuksessa toimivat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Vaasan yliopisto sekä MTT. Hankkeen tarkoituksena on luoda koko kalkkunaketjulle kehittämisstrategia, joka perustuu kuluttajien tarpeiden täyttämiseen, kustannustehokkaaseen tuotantoon sekä alan sisäisen tiedonkulun ja luottamuksen vahvistamiseen. Hankkeen kohderyhmänä ovat suomalaiset kalkkunantuottajat, mutta tulokset auttavat koko kalkkunaketjua alkutuotannosta ja elintarviketeollisuudesta kuluttajaan saakka. Hanke alueeseen kuuluvat Satakunta, Etelä-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi ja Pohjanmaa. Vuoden 2013 loppuun kestävää hanketta rahoittavat alueen Ely-keskukset. Yksityisestä rahoitusosuudesta vastaa Länsi-Kalkkuna Oy.

Lisätiedot:

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Hannele Suvanto, 050-415 1162, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Vaasan yliopisto, Petri Helo, 050-556 2668, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.