siipikarjaliitto_kapea_vas

TIEDOTE, EMBARGO 29.10.2012

Helsingin yliopisto
Ruralia-instituutti

Vuoden kalkkunayrittäjä tuottaa siitosmunia Jalasjärvellä

Valtakunnallisella kalkkunaviikolla jaetaan tietoa kalkkunasta

Vuoden kalkkunatuottajaksi on valittu yrittäjäpariskunta Anne-Mari ja Vesa Ritola Jalasjärveltä. Ritolat tuottavat vuosien kokemuksella kalkkunan siitosmunia, joista saadaan untuvikot kasvamaan perhetiloilla lihakalkkunoiksi.

Vuoden kalkkunatuottajan valinnassa ratkaisivat aktiivinen tuotannon kehittäminen, jossa huomioidaan eläinten hyvinvointi, tarkka ja huolellinen työ ketjun alkupäässä sekä yhteistyökyky. Kalkkunatuotanto aloitettiin Ritoloiden tilalla vuonna 2000 ja tuotantoa laajennettiin kaksi vuotta myöhemmin. Tällä hetkellä tilalla on 2500 munintapaikkaa.

Muninnan aikana työllistetään myös kaksi tilan ulkopuolista työntekijää. Vuoden kalkkunatuottajan valitsevat Suomen Siipikarjaliitto sekä Länsi-Kalkkuna Oy.

Valtakunnallista kalkkunaviikkoa vietetään nyt kolmatta kertaa 29. lokakuuta - 4.marraskuuta. Kalkkunaviikon tavoitteena on lisätä kuluttajien tietoa kalkkunatuotannosta ja kalkkunanlihan hyvistä ominaisuuksista. Tietoa kalkkunasta levitetään muun muassa aamutelevisiossa, jossa leivotaan keskiviikkona suolaista kalkkunapiirakkaa ja perjantaina juhlavampaa pyhäruokaa. Reseptit aamutelevision ruokiin ja muihin kalkkunaruokiin löytyy osoitteesta www.kalkkunaa.fi

Kuluttajille tuore kalkkunavideo

Kalkkunaa tehdään tutuksi myös kuluttajille suunnatulla videolla, joka on tehty yhteistyössä tuottajien ja seinäjokelaisen Juurella-ravintolan kanssa. Videolla kolme kokenutta kalkkunantuottajaa kertoo omasta tuotannostaan ja keskustelevat ravintoloitsija Jani Unkerin kanssa kalkkunan eri käyttömuodoista.

Juurella-ravintolassa kuvatussa filmissä myös syödään kalkkunaa mustaherukkahyytelöllä. Video ja reseptit ovat ladattavissa www.kalkkunaa.fi –sivustolta ja lisäksi sitä esitellään Elma-messuilla myöhemmin marraskuussa. Video on osa Suomen Siipikarjaliitto ry:n hallinnoimaa tiedotushanketta Kalkkunan tarina, jonka rahoittaja on Maa- ja metsätalousministeriö.

Kalkkunatuotannon kehittämistyö on osa "Kotimaisten kalkkunantuottajien kilpailukyvyn parantaminen" -hanketta.
Hankealueeseen kuuluvat Satakunta, Etelä-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi ja Pohjanmaa. Hankkeen tarkoituksena on luoda koko kalkkunaketjulle kehittämisstrategia, joka perustuu kuluttajien tarpeiden täyttämiseen, kustannustehokkaaseen tuotantoon sekä alan sisäisen tiedonkulun ja luottamuksen vahvistamiseen. Hankkeen kohderyhmänä ovat suomalaiset kalkkunantuottajat, mutta tulokset auttavat koko kalkkunaketjua alkutuotannosta ja elintarviketeollisuudesta kuluttajaan saakka.

Tutkimusten mukaan kuluttajan ostopäätöksessä painavat lihan laatu ja terveys, maku, kotimainen alkuperä sekä vastuullinen tuotantotapa.

Hankkeessa ovat mukana Satafood Kehittämisyhdistys ry, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Vaasan yliopisto sekä MTT. Vuoden 2013 loppuun kestävää hanketta rahoittavat alueen Ely-keskukset.

Yksityisestä rahoitusosuudesta vastaa Länsi-Kalkkuna.

Lisätiedot:

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Hannele Suvanto, 050-415 1162, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Länsi-Kalkkuna Oy, Erkki Muilu, 0400-661 505, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Anne-Mari ja Vesa Ritola, 0400-211 187, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Ajankohtaista kalkkunasta >>