siipikarjaliitto_kapea_vas

Kansainvälisenä kananmunan päivänä voimme iloita siitä, että ala on suoriutunut kunnialla mittavista investoinneista ja kaikki suomalaiset kanat munivat nyt virikkeellisissä pienryhmäkanaloissa tai vapaana hallissa.

Kansainvälistä kananmunan päivää vietetään ympäri maailmaa aina lokakuun toisena perjantaina, tänä vuonna siis 12. päivä lokakuuta. Kananmunan tuotanto maassamme on kokenut suuren rakennemuutoksen vuosien saatossa – vuonna 1995 meillä oli noin 3000 kanalaa ja kanalan keskikoko oli 600. Tänä päivänä tuottajia on noin 350 ja kanalan keskikoko on 9000 kanaa. Suuria, jopa yli 100 000 kanan kanaloitakin löytyy jo useita. Tuotanto on muuttunut yhä enemmän kohti sopimustuotantoa, mikä helpottaa tuotannon ja kulutuksen määrien yhteensovittamista.

Viime keväänä näimme sen, mitä emme olisi uskoneet vielä muutama vuosi sitten – kananmunahyllyt olivat osittain jopa aivan tyhjät. Tilanne johtui siitä, että vanhat virikkeettömät kanalat poistettiin käytöstä ja tilalle rakennettiin uudet, kanojen hyvinvointia lisäävät tilat. Nyt syksyä kohti loputkin investoinnit ovat valmistuneet ja tuotanto on normalisoitunut.

Kananmunan kulutus on ollut kasvussa, tänäkin vuonna noin seitsemän prosenttia, joten vuosia alan kannattavuutta heikentänyt ylituotanto on poistunut. Jatkossa kananmunat riittävät kattamaan kulutuksen, mutta huippusesonkeina saattaa hienoista pulaa esiintyä.

Kulutuksen kasvun uskotaan johtuvan siitä, että kananmunan ravitsemuksellisesta erinomaisuudesta on yhä enemmän tietoa saatavilla ja vuosikymmeniä vallinneet käsitykset ravinnon vaikutuksesta kolesteroliin ovat muuttuneet. Tutkimus – ja kehitystyö kanojen ravitsemuksessa on lisääntynyt ja kananmunan ravitsemuksellista laatua on pystytty entisestään parantamaan mm. Omega-3 rasvahappokoostumuksen ja myös D-vitamiinin osalta. Kananmunasta löytyvät lähes kaikki tarvittavat ravintoaineet, paitsi C-vitamiini ja kuidut. Sen proteiinit ovat hyvänlaatuisia ja rasvahappokoostumus käytännössä erinomainen. Yhdestä 55 g munasta saadaan 79 kcal energiaa. Rasvaa 5,7 grammaa ja proteiineja 6,9 g.

Lisätietoja

Lea Lastikka
Suomen Siipikarjaliitto ry
Kananmunatiedotus
Toiminnanjohtaja
puh: 0400 458372
www.siipi.net/kananmunatiedotus