siipikarjaliitto_kapea_vas

kamu_logo                                          Tiedote  3.4.2012

Monien kauppojen kananmunahyllyistä löytyy näinä päivinä kauppiaan viesti siitä, että kauppa ei pysty takaamaan kananmunien riittävyyttä pääsiäisen aikaan. Vaje johtuu vuoden vaihteessa voimaan astuneesta lainsäädännöstä, jonka nojalla perinteiset kanahäkit poistuivat käytöstä – mutta myös kulutuksen kasvusta.
Gallup Elintarviketiedon markkinakatsauksen mukaan kananmunien tuotanto on Suomessa laskenut alkuvuonna (tammi-helmikuu) 9,1 % verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2011. Samaan aikaan kulutus on kuorimunien osalta kasvanut 13,4 %. Kananmunien tuotannon lopetti Suomessa liki 200 tuottajaa, sillä investoiminen uusiin tuotantomuotoihin ei kaikilla tiloilla ollut mahdollista. Jäljelle jääneet noin 350 kanatilaa ovat toki lisänneet tuotantoaan, mutta vielä tällä hetkellä, rakentamisen ollessa kesken, pula kananmunista on ilmeinen. Kulutuksen ennustetaan kasvavan koko vuoden aikana noin 4 % ja tuotannossa on 3,2 miljoonaa kanaa.
Tilanne on samanlainen monessa EU-maassa, joissa tunnollisesti noudatettiin lainsäädännön vaatimuksia. Vuoden vaihteessa 13 EU jäsenmaata ei ollut näin tehnyt ja tuotantoa on jatkettu kielletyissä kanaloissa. EU-komissio tuleekin tekemään tarkastuskäyntejä näissä maissa ja niitä odottavat kovat sanktiot, ellei tilanne muutu.
Munapula näkyy myös hinnoissa koko EU-alueella. Kananmunien pakkaamon myyntihinta on EU-maissa noussut vuoden alusta liki 30 %. Suomessa kananmunantuottajien saama keskihinta on alkuvuonna ollut 1,10 €/kg kuluttajahinnan ollessa noin 3,60 €/kg. (Gallup Elintarviketieto)

Lisätietoja:
Suomen Siipikarjaliitto ry.
Kananmunatiedotus
Lea Lastikka
toiminnanjohtaja
puh: 0400 458 372