siipikarjaliitto_kapea_vas

                                                                                    Tiedote 10.5.2011

Vuoden 2012 alusta lukien kanojen pito varustelemattomissa häkeissä on kielletty koko EU:n alueella. Uusien tuotantotilojen rakentaminen on vaatinut mittavia investointeja alalle, Suomen oloissa puhutaan noin 40 miljoonan euron kustannuksista. Useat EU-jäsenmaat ovat ilmoittaneet, että aikataulu on liian tiukka ja investointeja ei pysytä toteuttamaan määräajassa. Suomessa kaikki kananmunatuottajat, jotka jatkavat tuotantoaan ovat aikataulussa investointien suhteen. Tämä merkitsee kuitenkin sitä, että kananmunan tuotantokustannukset nousevat eikä hinnankorotuksilta pystytä välttymään.

Suomalaiset tuotantoaan jatkavat kananmunatuottajat ovat investoineet ja investoivat vielä tänä vuonna uusiin tuotantomuotoihin, jotka ovat kanojen hyvinvointisäädösten mukaisia. Kaikki eivät tosin jatka tuotantoaan ja arvelujen mukaan runsaat 200 tuottajaa lopettaa tuotannon ennen vuotta 2012. Maa- ja elintarviketutkimuskeskuksen laskelmien mukaan tuotantokustannukset nousevat keskimäärin 0,30 euroa kiloa kohti.

Ruotsi on toteuttanut vuoden 2012 alusta voimaan astuvan virikkeettömien häkkien käyttökiellon jo vuosia sitten kansallisella päätöksellä. Siirtymäaika myös Ruotsissa oli pitkä, sillä mittavat investoinnit uusiin tuotantomuotoihin arveluttivat monia. Eurostatin tilastojen mukaan Ruotsissa tuotettujen kananmunien pakkaamohinta on tänä päivänä keskimäärin 2,10 euroa kiloa kohti. EU:ssa keskimäärin vastaava hinta, Suomi mukaan lukien on noin 1,20 -1,30 euroa. Kaikkialla Euroopassa on nyt siis edessä sama tilanne, jos kananmunia halutaan tuottaa uusissa kanojen hyvinvointia lisäävissä tuotantomuodoissa, tulee hintataso nousemaan.

Suomessa tuotetaan kananmunia vuodessa noin 60 miljoonaa kiloa ja tähän tarvitaan noin 3,5 miljoonaa kanaa. Kananmunien kulutus henkeä kohti on kasvanut viimeisten vuosien aikana ja kulutus tällä hetkellä on noin 10 kiloa henkeä kohti vuodessa. Vuoden 2012 alusta lukien viimeistään kaikki suomalaiset kanat munivat joko lattiakanaloissa vapaina tai erilaisissa virikkeellisissä pienryhmäkanaloissa, joissa kanoilla on orret, kuopsutuspaikat ja pesät. Kaikki kaupassa olevat kananmunat ovat suomalaisia, sillä Suomessa noudatetaan huomattavasti tiukempaa salmonellaohjelmaa kuin muissa maissa.

Lisätietoja:

Suomen Siipikarjaliitto ry.
Kananmunatiedotus
Lea Lastikka
Toiminnanjohtaja
puh: 0400 458372