siipikarjaliitto_kapea_vas

kamu_logo

"Pieni muna – suuri ravintosisältö" lause pohjautuu mm. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen viimeaikaisiin tutkimustuloksiin kananmunasta. Kananmunan koostumukseen on voitu vaikuttaa muuttamalla kanojen ruokintaa, ja markkinoilla on jo monenlaisia terveysvaikutteisia kananmunia, joissa omega-3 rasvahappojen ja E-vitamiinin määrää on lisätty lisäämällä kanojen rehuihin rypsi- tai pellavaöljyä. Kananmuna on aito luonnon terveyspaketti, joka ei sisällä yhtään E-koodia mutta silti lähes kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita lukuun ottamatta C-vitamiinia.
Kananmunan mainetta on vuosikausia heikentänyt sen sisältämä kolesteroli. Nykytietämyksen mukaan tavallisenkaan kananmunan kolesteroli ei nosta veren LDL-tasoa eli huonoa kolesterolia yhtä voimakkaasti kuin kovat rasvat. Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että kananmunan käytön rajoittamiseen ei perusterveillä ihmisillä ole mitään syytä. Terveellinen vähärasvainen ruokavalio pitää tehokkaasti veren kolesterolin kurissa. Yhdessä kananmunassa on keskimäärin 6 grammaa rasvaa, 7 grammaa proteiinia ja 1,2 µg D-vitamiinia ja energiaa vain 78 kcal. Kananmuna sopii hyvin painonhallintaan ja se pitää nälän kurissa pitkään.
Kananmunien kulutus kasvoi maassamme viime vuonna neljä prosenttia ja alkuvuoden luvut näyttävät jo liki kymmenen prosentin kasvua. Suomessa tuotetaan noin 60 miljoonaa kiloa kananmunia vuodessa ja kulutus henkeä kohti on liki 10 kiloa. Vielä on kuitenkin matkaa EU:n keskikulutukseen, joka on noin 12 kiloa. Kaikki kaupassa olevat kananmunat ovat Suomessa tuotettuja, sillä maamme erittäin tiukka salmonellakontrolli ei mahdollista kananmunien tuontia kulutusmarkkinoille.
Pääsiäinen on varsinaista kananmunan sesonkiaikaa ja kulutus kasvaa huimasti, pääsiäisenä syödään yli viisi miljoonaa kananmunaa enemmän kuin muina kuukausina. Kananmunat ja pääsiäinen kuuluvat yhteen yhtä erottamattomasti kuin juhannus ja juhannuskokko tai joulu ja joulukuusi. Munia syödään, ripustetaan oksiin, pöydät koristellaan pienillä keltaisilla kananpojilla ja pahviset munankuoret täytetään makeisilla.

Kananmunatiedotus

Lea Lastikka
puh. 0400 458 372

www.siipi.net/kananmunatiedotus