siipikarjaliitto_kapea_vas

Munakas on kivunnut jälleen yhdeksi suomalaisen ruokapöydän suosikiksi

Suomalaisten mieltymyksiä eri ruokalajeihin selvitetään aika ajoin ja suuria muutoksia ei ykkössijalla olevien ruokien osalta vuosien saatossa ole ollut havaittavissa. Munakkaan osalta voidaan kuitenkin selvästi nähdä, että lisäämällä tietoa kananmunan ravintoainesisällöstä kulutus kääntyy nousuun ja sija suomalaisten mieliruokalajien listalla nousee. Vuonna 1985 munakas oli sijalla kuusi, kun suosituimmaksi ateriaksi mainittiin tuolloin lihapullat. Vuonna 2009 munakas oli pudonnut sijalle kolmetoista, mutta tämän vuoden tiedustelussa sija oli kohonnut peräti neljä sijaa ylöspäin ja on tällä hetkellä yhdeksänneksi suosituin ruokalaji. Suosituin on edelleen jauheliharuoka, tällä kertaa kastike.

Elintarviketieto kysyy kuluttajapaneelissaan suomalaisten kuluttajien mieltymyksiä eri ruokalajeihin ja jauheliharuuat tuntuvat pitävän ykkössijansa vuodesta toiseen. Kananmunan kulutus on ollut tänä vuonna kasvussa ja se näkyy myös kuluttajapaneelissa – munakas on noussut sijalle yhdeksän ja kasvua on ollut kolme prosenttia. Syynä kananmunan kulutuksen kasvuun pidetään sitä, että kananmunan ravintoainesisällöstä on ollut enemmän tietoa saatavilla ja vanha uskomus kolesterolipommista on väistynyt. Munakas on myös helppo valmistaa ja siitä saa nopeasti maittavan ja huokean aterian.

Munakas oli suosittu herkku jo 1800-luvulla

Munakkaan suosiosta kautta aikojen kertoo myös tarina marsalkka Mannerheimin lapsuudesta 1800-luvulla. Hänen isänsä Carl Robert Mannerheim oli varsinainen kulinaristi ja oli erittäin tarkka siitä, että munakas tehdään kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Myös marsalkasta kehkeytyi varsinainen herkkusuu ja hänen mieltymyksistään eri ruokalajeista mm. Mikkelin klubilla kerrotaan monia tarinoita.

Mannerheimin munakas alkuperäisen reseptin mukaan

Munakkaan valmistaminen on hyvin yksinkertaista, mutta tarvitaan kätevyyttä ja harjaantumista, jotta saataisiin aikaan munakas, joka on kypsäksi paistunut, mutta kuitenkin pehmeä ja kuohkea. Valmistuksen ei pitäisi kestää kahta minuuttia enempää. Munakkaan teko useasta munasta on vaikea temppu, ja sen vuoksi ehdotan annokseksi 4 munaa.

Munakaspannun tulee olla laaja, ja sen laitojen luisuvia, ja sitä saadaan käyttää vain munakkaitten valmistamiseen. Jokaisen käyttämisen jälkeen se on hierottava puhtaaksi pehmeällä paperilla ja pidettävä kiiltävän kirkkaana.

Neljän munan munakkaaseen tarvitaan 25 g voita ja 1 ruokalusikallinen kermaa tai maitoa ja vähän suolaa ja pippuria

Riko munat syvään lautaseen, kaada kerma joukkoon, ripottele suolaa ja pippuria siihen, ja vispilöi haarukalla nopeasti hetkinen. Pane voi pannuun ja kuumenna se. Kun voi on kiehuvan kuumaa, mutta ruskistamatonta, kaada munat pannuun. Heti kun seos on ruvennut jähmettymään, kohotelaan sitä ympäriinsä haarukalla ja kallistetaan pannua, niin että koko ajan uutta seosta valuu jo paistuneen alle. Tulee olla hyvin nopea käänteissään, jotta saisi munakkaan paistumaan tasaisesti ja sopivan kuohkeaksi pinnalta. Ravistele lopuksi munakas pannun toiselle laidalle, Taivuta se nykäyksellä tai haarukalla kaksin kerroin ja kumoa lämpimälle lautaselle.

Lähde: Mannerheimin pöydässä Gummerus Kustannus Oy 2003