siipikarjaliitto_kapea_vas

Kananmunien kulutus on alkuvuonna ollut reippaassa kasvussa, Elintarviketiedon kananmunabarometri näyttää peräti 6,3 prosentin kasvua. Viime vuoden lopun tilanne näytti kasvua 1,4 prosenttia. Jos sama tahti jatkuu loppuvuoden, niin kananmunien kulutuksemme henkeä kohden nousee kaksinumeroiselle tasolle, eli hieman yli kymmeneen kiloon vuodessa.

Naapurimaassamme Ruotsissa kananmunien kulutus on 11 kiloa henkeä kohden ja myös siellä kulutus on ollut kasvussa, viime vuonna peräti 7 prosenttia. Eteläisessä Euroopassa Ranskassa ja Espanjassa kulutus on yli 13 kiloa henkeä kohti. Yhtenä syynä kulutuseroihin on aamiainen – eteläisessä Euroopassa nautitaan runsaista aamiaisista, joihin kuuluu usein maittava munakas. Pohjoismaissa tyydytään aamukiireissä usein kuppiin kahvia tai teetä.

Kananmunien menekin kasvuun yleisesti lienee useita syitä, joista yksi on yleinen taloudellinen tilanne – kuluttajat ovat ryhtyneet valmistamaan enemmän ruokaa ja leivonnaisia kotona. Mutta toinen syy löytyy varmasti myös siitä, että kananmunan asema ravitsemuksessa tulee kuluttajille entistä tutummaksi. 100 grammassa kananmunaa on proteiinia 12,5 grammaa, se sisältää koko joukon elimistölle tärkeitä vitamiineja ja vain 143 kilokaloria energiaa. Kananmuna sopii siis erinomaisesti ruokavaliostaan huolehtiville ja kuntoileville niin aikuisille kuin lapsillekin.

Lisätietoja: www.siipi.net/kananmunatiedotus