siipikarjaliitto_kapea_vas

Lehdistötiedote 15.3.2010

EEPA (Euroopan kananmunateollisuuden järjestö)

Euroopan munamarkkinat elävät poikkeuksellista aikaa – kananmunista on kova pula. Kananmunatuottajat eivät pysty täyttämään markkinoiden tarpeita. Mistä on kysymys?

Yleinen taloudellisen tilanne lisää kananmunien kulutusta – munakas on tullut arvoonsa mm. lihan kustannuksella. Kananmuna sisältää runsaasti korkealuokkaista proteiinia ja kuuluu samaan ravintoympyräluokkaan kuin liha ja kala.

Suurin syy kananmunapulaan on kuitenkin tulossa oleva kanojen hyvinvointiin liittyvä muutos, perinteiset kanahäkit poistuvat vuoteen 2012 mennessä ja sallituiksi tuotantomuodoiksi jäävät vapaan kanan tuotanto ja erilaiset virikkeelliset pienryhmäkanalat. Saksassa kansallisella lainsäädännöllä muutos tehtiin jo vuoden 2009 lopussa, mikä romahdutti kananmunan tuotantomäärät. Saksa oli jo aikaisemminkin suurin kananmunatuoja Euroopassa ja tarve lisätuontiin vain kasvoi.

Pula munista on nostanut hintatasoa Euroopassa. Kananmunajalosteita valmistavalle teollisuudelle tilanne on muodostunut jo miltei kriittiseksi. Jäsenyrityksemme ovat joutuneet suuriin vaikeuksiin, sanoo Filiep Van Bosstraeten Euroopan Kananmunateollisuusyhdistyksen (EEPA) pääsihteeri. Teollisuutemme käyttää 25-30 % Euroopan koko kananmunatuotannosta erilaisten valmisteiden mm. munamassojen valmistukseen, joita käytetään laajasti koko elintarviketeollisuudessa.

Euroopan kananmunatuottajilta menee arvelujen mukaan vielä vuosia ennen kuin tarvittavat investoinnit uusiin tuotantomuotoihin on saatu tehtyä. He tarvitsevat enemmän maata, rakennuslupia sekä rahaa investointeihin. Tämä on vaikeata, sillä yleinen taloudellinen tilanne on heikko joka puolella. Näyttää todennäköiseltä, että kananmunapula jatkuu Euroopassa vielä vuosia.