siipikarjaliitto_kapea_vas

Ruokakaupan kylmätiskistä löytyy kaksi broilerisuikalepakkausta. Toinen on valmistettu kotimaisesta, toinen ulkomaisesta raaka-aineesta. Silmämääräisesti kuluttaja ei huomaa muuta eroa kuin hintalapun, suomalaiset suikaleet ovat kalliimpia. Onko järkevää suosia suomalaista?

– Kyllä, vastaa toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi Finfood - Suomen Ruokatieto ry:stä. suomalaisen tuotteen taustalta löytyy valvottu ja hyvin hallittu tuotantoketju broilerikasvattamosta myymälään. Suomalaisesta broilerituotteesta tiedämme millaisissa oloissa lintu on kasvatettu, teurastettu ja jalostettu.

– Kotimaista alkuperää olevan broilerituotteen tunnistaa Hyvää Suomesta -joutsenlippumerkistä. Se on varma tae siitä, että broileri on kasvatettu Suomessa, Lampisjärvi toteaa. Joutsenlippu on kuudella valmistajalla noin 150 broilerituotteessa. Edellytyksenä merkin saamiseen broilerituotteelle on, että siihen käytetty liha on sataprosenttisesti kotimaista.

Siipikarjanlihan tuonti Suomeen ei ole uusia asia. Uutta sen sijaan on, että ruokakauppojen kylmätiskeissä on nyt tarjolla ulkomaisesta broilerinlihasta valmistettuja tuoretuotteita kuten marinoituja broilerin fileitä ja suikaleita. Tähän saakka suurin osa ulkomaisesta siipikarjasta on käytetty suurkeittiöissä ja ravintoloissa.

Vuorokaudessa kuluttajan pöytään

Lampisjärvi korostaa, että kotimainen broilerinliha on taatusti tuoretta.
– Broilerinliha kulkee parhaimmillaan vuorokaudessa kasvattamolta jalostajan kautta kauppaan kuluttajan saataville. Tuoreuden lisäksi kotimaisen broilerin puolesta puhuu sen turvallisuus. Siipikarjan tuottajat, teurastajat ja jalostajat sekä valvontaviranomaiset toimivat tiiviissä yhteistyössä broilerin laadun varmistamiseksi. Siipikarjan tarttuvien tautien ennaltaehkäisytyötä on meillä tehty aktiivisesti vuosikymmeniä. Suomen ja Ruotsin siipikarjan salmonellatilanne onkin maailman huipputasoa.

Broilereita kasvatetaan Suomessa noin 210 tilalla. Tämä tarkoittaa noin 50 miljoonaa broileria vuodessa, kun broilerikanalan keskikoko on 40 000 lintua. Varsinaisia siipikarjateurastamoita ja lihankäsittelylaitoksia on neljä, lisäksi parisenkymmentä pienimuotoista teurastamoa teurastaa siipikarjaa.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi, Finfood,
puh. (09) 6155 4500 ja 040 722 2424