siipikarjaliitto_kapea_vas

Tiedote 29.10.2007

Kananmunia on perinteisesti viety Suomesta lähialueillemme, tosin melko pieniä määriä. Jotta kotimarkkinoille pystytään toimittamaan kananmunia kaikkina aikoina, myös kysyntähuippujen aikaan tulee tuotannon olla jonkin verran kulutusta suurempaa. Muussa tapauksessa aika ajoin saattaisi esiintyä pulaa kananmunista.

Ruotsin ilmoitettua kantansa Suomen 141-neuvotteluihin esitettiin joillakin tahoilla syyksi se, että Suomesta viedään kanamunia Ruotsiin ja näin sekoitetaan Ruotsin kananmunamarkkinat.

Ruotsissa tuotetaan kananmunia vähemmän kuin kulutetaan, maan omavaraisuus on n. 95 prosenttia. Ruotsissa kananmunien hinta on korkeampi kuin keskimäärin Euroopassa, johtuen mm. salmonellattomasta tuotannosta ja siitä, että Ruotsissa on perinteiset häkit kielletty. Vastaava kielto tulee sitomaan myös meitä vuoteen 2012 mennessä. Ruotsi tarvitsee kananmunatuontia, etenkin kulutushuippujen aikaan. Vaje markkinoilla on n. 5 miljoonaa kiloa, eli suunnilleen se määrä joka Suomesta on viety viime vuosina Ruotsiin. Tosin kananmunien, erityisesti kuorikananmunien vienti Suomesta on tänä vuonna laskenut yli 7 prosenttia. Ruotsi haluaa ostaa kanamunia Suomesta, eikä kysymys ole mistään alihintaisesta dumppauksesta, vaan viennistä saadaan kunnon hinta. Ruotsissa kananmunien kulutus on 12 kiloa henkeä kohti vuodessa kun vastaava luku meillä on n. 9 kiloa. Syy, miksi suomalaiset kananmunat ovat kysyttyjä, on samanlainen salmonellavapaa tuotantomme, kuin Ruotsissa. Alkuvuodesta valmistunut EU-selvitys totesi, että EU:n kananmunatuotannosta keskimäärin 30 prosentissa esiintyy salmonellaa, joissain maissa jopa 60 -70 prosenttia.

Kananmunien vientiä Ruotsiin ei pidä sekoittaa Suomen käymiin tukineuvotteluihin. Ruotsin omaan kananmunatuotantoon, 100 miljoonaan kiloon vuodessa verrattuna meidän vientimme n. 5 miljoonaa kiloa on mitätön määrä, jolla ei sotketa Ruotsin markkinoita varsinkin kun heillä on pulaa kananmunista. Suomeenkin tuodaan kananmunamassaa noin miljoona kiloa vuodessa, vaikka varsinaista tarvetta ei ole.

Suomen Siipikarjaliitto
Lea Lastikka
toiminnanjohtaja
0400-458372