kananmunatiedotus_vas

Koliini

Koliinia esiintyy elintarvikkeissa ja ihmisen elimistössä kaikissa kudoksissa. Se on tärkeä osa solukalvoissa sekä aineenvaihdunnassa. Tärkein tehtävä elimistössä koliinilla on sikiön hermoston ja aivojen kehittymisessä. Myös äidinmaito sisältää runsaasti koliinia. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että koliinilla saattaisi olla vaikutusta myös aikuis- ja vanhuusiän muistitoiminnoissa. Koliinille on USA:ssa annettu saantisuositukset. Suomessa koliini ei ole välttämätön ravintoaine eikä sille ole annettu saantisuosituksia.

Paras koliinin lähde on kananmuna, erityisesti keltuainen. Muita koliinin lähteitä ovat esimerkiksi maksa, liha ja täysjyvävilja.

Luteiini ja zeaksantiini

Luteiini ja zeaksantiini ovat karotenoideja, mutta eivät A-vitamiinin esiasteita. Niiden on todettu kerääntyvän silmiin ja mahdollisesti suojaavan iän mukana ilmeneviltä silmäsairauksilta, kuten silmänpohjan rappeumalta ja kaihilta.

Kananmunan keltuainen sisältää hyvin imeytyvää luteiinia. Lisäksi näitä antioksidantteja on muun muassa vihreissä kasviksissa, kuten pinaatissa, lehtikaalissa, parsakaalissa ja herneissä.