kananmunatiedotus_vas

Niitä munimaan tarvitaan yli viisi miljardia kanaa!

Kananmunia käytetään kaikkialla maailmassa yhteensä yli 800 miljardia kappaletta vuodessa. Tutustu tällä sivulla eri maiden ruokakulttuureihin ja kananmunaruokiin.

TUNISIA

Kananmunat ovat tärkeä osa tunisialaista keittiötä. Aamulla syödään munakokkelia tai keitettyjä munia leivän, jogurtin ja hedelmien kanssa. Keskipäivän kuumuudessa tunisialaiset rientävät katukioskeihin ostamaan lounasleivän. Runsaat lounasleivät sisältävät mm. keitettyä kananmunaa, tonnikalaa, sipulia ja tomaattia. Illalla syödään Chakchoukaa, mausteista paistettua muna-tomaattipaistosta. Toisin kuin muiden Pohjois-Afrikan maiden ruuat, tunisialainen ruoka on erittäin mausteista. Espanjan vaikutus ruokakulttuurissa näkyy paitsi mausteiden myös kananmunien käytössä.

MEKSIKO

Meksikon ruokakulttuuri on saanut vaikutteita sekä espanjalaisesta että ranskalaisesta keittiöstä. Jalopenot ja muut chilipaprikat ovat tärkeä osa Meksikon mausteista keittiötä. Meksikossa syödään paljon munaruokia kuten paistettuja munia, munia "pesässä" sekä "maajussin munia" Huevos Rancheros.

INTIA

Persialaiset maahanmuuttajat saapuivat Etelä-Intiaan yli 1000 vuotta sitten. Persialaiset vaikutteet näkyvät yhä etenkin maan eteläosan ruokakulttuurissa. Persialaista ruokaperinnettä edustavat vielä tänäkin päivänä mm. okratulen päällä paistetut munat. Myös erilaiset durryt eli sakeat kastikkeet, joissa muna korvaa lihan ovat Intiassa suosittuja. Maantieteellisesti kananmunia syödään enemmän etelässä kuin pohjoisessa. Suurin osa intialaisista on kasvissyöjiä, joten runsaasti proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävä kananmuna täydentää hyvin intialaisten ruokavaliota.

RANSKA

Ranskassa käytetään paljon kananmunia, lähes sata munaa enemmän asukasta kohden vuodessa kuin Suomessa. Ranskalaisten arvostusta vuosisatoja vanhaa ruokakulttuuriaan kohtaan kuvaa sanonta: "Mikä tahansa asia voidaan aina tehdä parhaalla mahdollisella tavalla, vaikkapa vain munan keittäminen". Munaa käytetäänkin maassa monessa muodossa kuten piiraissa, munakkaissa, kohokkaissa ja ohukaisissa. Ranskankielen ohukaista tarkoittava sana crêpes tulee latinankielen sanasta crispus, joka tarkoittaa rapeaa. Ohukaiset ovat kotoisin Bretagnesta Pohjois-Ranskasta, jossa niitä syötiin aiemmin leipänä ilman täytettä. Tänä päivänä ympäri Ranskaa on Crêperie-ravintoloita, joissa voi tilata pelkästään suolaisia ja makeita ohukaisia erilaisin täyttein. Ohukaisia syödään Ranskassa niin alku-, pää- kuin jälkiruokinakin. Ohukaiset kuuluvat perinteisesti laskiaistiistain ja toinen helmikuuta vietettävän kyntelinpäivän ruokapöytiin. Ohukaisilla juhlitaan myös uuden alkua, perhe-elämää ja onnellista tulevaisuutta.

YHDYSVALLAT

Amerikkalainen ruokakulttuuri on on saanut vaikutteita mantereen alkuperäiskansojen lisäksi mm. eurooppalaisilta, aasialaisilta, intialaisilta ja meksikolaisilta siirtolaisilta. Vallitseva ominaisuus ruokakulttuurissa on ruuanvalmistuksen yksinkertaisuus. Kananmunia käytetään Amerikassa aamiaisella, munakkaissa, ohukaisissa, salaateissa, jälkiruuissa ja leivonnaisissa. Leipävanukas, bread pudding, on uuden mantereen versio köyhistä ritareista. Leivonnaisista tunnetuimpia ovat juusto- ja enkelikakut, juomista Eggnog. Se on kananmunista, maidosta ja sokerista keitetty kuuma juoma, joka perinteisesti maustetaan neilikalla, kanelilla, rommilla tai viskillä.

KOLUMBIA

Kolumbialaisten päivä käynnistyy Changua-munakeitolla, etenkin myöhään venyneen illan jälkeen. Lounas on päivän pääateria. Silloin syödään riisiä, lihaa, perunaa ja papuja. Suosittuja ruokia ovat mm. Sancocho eli lihasta tai kalasta ja kasviksista valmistettu pata sekä Arroz con pollo eli kanaa riisipedillä. Perinteinen jälkiruoka Arequipe muistuttaa kotitekoista karamellikastiketta, joka nautitaan juuston kera.

AUSTRALIA

Australialainen keittiö on yhdistelmä aasialaisia makuja ja eurooppalaisia ruokaperinteitä. Paikallisia erikoisuuksia ovat kengurun, krokotiilin, opossumin ja emun lihan ohella ankeriaan poikaset sekä erilaiset toukat. Myös Australian rehevä luonto tarjoaa maukkaita raaka-aineita kuten marjoja, pippureita, aniksen ja akasian siemeniä, luumuja, pähkinöitä ja pensastomaatteja ruuanvalmistukseen. Australia on tunnettu myös meren antimistaan, hedelmistään, härän- ja lampaanlihastaan, juustoistaan sekä viineistään. Lamingtonit ovat australialaisten suosikkileivonnaisia. Perimätiedon mukaan ensimmäiset Lamingtonit valmisti Queenslandin kuvernöörin rouva Lady Lamington yli sata vuotta sitten.

VENÄJÄ

Venäläinen keittiö koostuu useista kansallisista keittiöistä. Raaka-aineina käytetään paljon sieniä, metsämarjoja, yrttejä, omenoita, päärynöitä, kalaa, rapuja, maitoa, rahkaa ja smetanaa. Munaruuat maistuvat erityisesti ukrainalaisille, mutta keitetyt ja paistetut kananmunat olivat suosittuja aamiais- ja lounasruokia jo keisarien Pietarissa. Täytetyt kananmuat kuuluvat venäläiseen alkupalapöytään eli zakuskaan. Zakuska -sanalla on kielellinen yhteys suomenkielen sapuska -sanaan. Meilläkin suositaan naapurista tuttuja piirakka-, leipä- , keitto- ja uuniruokia.

JAPANI

Japanilaisten peruselintarvike on riisi, jonka lisukkeena syödään kalaa ja vihanneksia. Ruoan pääasiallisena mausteena käytetään soijakastiketta ja misoa, jotka on valmistettu fermentoiduista soijapavuista, riisistä ja suolasta. Japanissa käytetään eniten kananmunia maailmassa. Aamu alkaa raa'alla kananmunalla aamuriisin päällä. Lounaalla saatetaan syödä Sukiyakia eli kevyesti kypsennettyjä vihanneksia ja lihaa raakaan kananmunaan kastettuina. Oyako Donburissa riisin kanssa nautitaan kanasta ja kananmunasta valmistettua kastiketta. Donburi merkitsee kulhoa ja sanaa käytetään ruokalajeista, joissa riisin päälle lisätään kastike. Suosittuja ovat myös paistetut ja keitetyt kananmunat sekä erilaiset munakkaat. Aterioita syödään kolme päivässä ja ne koostuvat riisistä, keitosta ja kahdesta tai kolmesta lisukkeesta. Aterian päätteeksi juodaan vihreää teetä.