kananmunatiedotus_vas

Kolesteroli on elimistölle välttämätön rasvoihin luettava aine, jota tarvitaan solukalvojen rakenteissa, sappihapoissa ja hormoneissa. Kolesterolia on kaikessa eläinperäisessä ruuassa ja elimistö valmistaa sitä myös itse.  

Terveelle väestölle ei rajoituksia kananmunien käytöstä

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa terveelle väestölle ei anneta suositusta ravinnon kolesterolin saannista tai kananmunien käytöstä. Lautasmallissa kananmuna kuuluu samaan ryhmään lihan ja kalan kanssa. Tästä lohkosta voi päivittäin valita 3-6 annosta eli yhteensä noin 200 g lihaa, kalaa ja munaa. 

Ravinnon kolesterolilla vain vähäinen vaikutus veren kolesteroliin

Se, että jokin ruoka-aine sisältää kolesterolia ei välttämättä tarkoita, että tällaisen ruuan nauttiminen nostaisi veren kolesteroliarvoja (hyvää tai pahaa kolesterolia).

Ravinnon kolesterolilla on jonkin verran vaikutusta veren kolesterolin määrään, mutta normaalisti elimistön omat säätelymekanismit pystyvät huolehtimaan kolesterolitasapainon säilyttämisestä. Siksi kolesterolin määrä elimistössä lisääntyy terveellä ihmisellä yleensä vain vähän ravinnosta saadun kolesterolin lisääntyessä eikä nosta veren kolesterolipitoisuutta pysyvästi. Laajoissa seurantatutkimuksissa ei ole havaittu yhteyttä kananmunien syönnillä ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuudella.

Ravinnon kolesterolista noin kolmannes saadaan lihavalmisteista, kolmannes kananmunista, viidennes maitovalmisteista ja kymmenesosa ravintorasvoista. Yhdessä kananmunan keltuaisessa kolesterolia on noin 200 mg. 

Rasvan laatu kolesterolimäärää tärkeämpi

Liiallinen kolesterolin määrä elimistössä on kuitenkin haitallista, sillä veren kohonnut kolesterolipitoisuus kuuluu sydän- ja verisuonitautien merkittävimpiin riskitekijöihin.

Veren kolesterolipitoisuutta nostaa erityisesti kova, eläinperäinen rasva, joka sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Kovien rasvojen saannin vähentäminen sekä pehmeän, runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävän rasvan suosiminen puolestaan laskevat veren kolesterolipitoisuutta.

Ravinnon kovasta, tyydyttyneestä rasvasta yli 90 prosenttia saadaan ravintorasvoista, maitovalmisteista ja lihavalmisteista. Kananmunista saadaan alle yksi prosentti tyydyttyneestä rasvasta. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti pehmeää, hyvää rasvaa ja vain pienen määrän kovaa rasvaa.